Welcome on piarc.org!

PIARC (World Road Association), founded in 1909 and comprising 125 member governments from all over the world, is the global forum for exchange of knowledge and experience on roads, road transport policies and practices. With consultative status to the Economic and Social Council of the United Nations, the Association is contributing to a stable and sustainable global development of the road and transport sector.

This site uses cookies to optimize its operation. They allow you to securely access your personal space and download our publications. You accept their use by clicking on the "Accept" button.

Term of the Road Dictionary

Habitat II

  • Language : PIARC Road Dictionary / Dutch
  • Theme : Exploitatie Vervoer Duurzaam vervoer
  • Definition : Conferentie van de Verenigde Naties over menselijke nederzettingen, die van 3 tot 14 juni 1996 plaatsvond in Istanboel en waarop akte werd genomen van de ingrijpende veranderingen door metropolisering en bestrijding daarvan werd erkend als de grootste uitdaging voor duurzame stedelijke ontwikkeling in de 21e eeuw. 1. Habitat II benadrukte ook het belang van steden als volwaardige politieke stakeholders naast de Staten in de beleidsvoering voor duurzame ontwikkeling, onder meer op het gebied van reizen en vervoer. De belangrijkste boodschap van de conferentie bevestigde de behoefte aan democratische decentralisatie van de bevoegdheden en versterking van de locale autonomie, als gunstigste maatregelen voor de bloei en ontwikkeling van nationale overheden en hun bevolking. 2. Habitat II gaf ook de aanzet tot de World Associations of Cities and Local Authorities Coordination (WACLAC), die de steden op internationaal niveau vertegenwoordigt zoals de Verenigde Naties dat voor de Staten doen. 3. De conferentie eindigde met de Verklaring van Istanboel door staatshoofden en regeringsleiders, waarin de noodzaak van een nieuw partnerschap met de plaatselijke overheden werd onderstreept. 4. Tegelijk met de Conferentie van Istanboel vond ook een aantel uitwisselingen van ervardingen met gedecentraliseerde samenwerking plaats - zoals de Taksim Lectures (naam van een plein in Istanboel) van 30 mei tot 11 juni 1996, die door vierenveertig landen werden bijgewoond.
  • Synonyms : Conferentie van Istanboel / Verklaring van Istanboel

Back to theme